Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd

de klausenburger_adica Lacrima in Torturi, 8 Oct 2009 | 9072 vizualizari

 

De la prima intalnire cu literele am iubit scrisul si i-am admirat fare exceptie pe toti cei care de-a lungul istoriei umane au transformat cuvantul in litera si literele in arta. Azi n-as fi postat nimic. Dar am aflat ca o romanca a castigat premiul Nobel pentru literatura si nu pot sa nu ma bucur. Herta Muller s-a nascut in Transilvania, adica mai precis in Banat, intr-o familie de fermieri svabi. Tatal ei a fost militar al Waffen SS in cel de-al II-lea Razboi Mondial. A emigrat in Germania in 1987 si aici a castigat importante premii literare. Studiase literele in Timisoara, Romania si a fost unul dintre dizidentii anti-Ceausescu cei mai ferventi. Pentru ca a aceasta atitudine civica a suferit in Romania si a fost aproape expulzata in '87. Si-a pierdut locul de munca, a fost pusa la mucile cele mai de jos, a fost tinuta pe salarii mici de catre comunisti in speranta ca ii vor inchide gura. A fost prima care odata ajunsa la Munchen a urlat in gura mare in "Die Zeit": "Ceausescu e un idiot!" si cu asta avea sa deschida ochii Occidentului asupra dramei pe care romanii o traiau in viata de zi cu zi. Povestea acestei tragedii spusa intr-o scriitura aspra ca un pumn in stomacul totalitarismelor de orice fel i-a adus Hertei premiul Nobel pentru literatura. Felicitari Herta! Sa ne traiesti si se ne ramai de exemplu bun! Tortul din imagine l-am facut pentru una dintre dragele mele prietene, de ziua ei, in urma cu cateva saptamani. Ca si mine si ea impartaseste pasiunea pentru litere, pentru scris. Ii spuneam atunci: "as vrea sa fac un tort ca tine" si a iesit un tort poate prea consistent si dulce. Dar asa e ea, consistenta si dulce, deci n-am gresit! Acum l-as dedica oricarei femei care are curajul sa fie ea insasi asa cum simte, asa cum e Herta Muller, asa cum esti tu si sper sa fiu si eu.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat: 5 oua 9 linguri de zahar 5 linguri faina 1 plic zahar vanilat 1 plic praf copt 2 linguri rom
  • Pentru crema 600 ml frisca neindulcita
  • Pentru bezea 6 albusuri 6 linguri zahar
  • Pentru lemon curd 200 gr zahar 2 linguri amidon 3 linguri coaja de lamaie 6 linguri zeama de lamaie 6 linguri apa 6 galbenusuri 150 gr margarina
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd:

  1. 1. Prepara blatul asa: bate albusurile spuma, adauga romul apoi treptat zaharul, incorporeaza apoi galbenusurile usor, adauga praful de copt, zaharul vanilat si faina. Incorporeaza usor si da la cuptor pentru 25 minute.
  1. 2. Prepara lemon curd asa: Amesteca zaharul cu amidonul. Adauga coaja de lamaie, zama de lamaie si apa si fierbe pana cand vezi ca siropul face bule apoi trage la o parte cratita. Pune jumatate din mixul de lamaie in galbenusuri, amesteca foarte repede si toarna amestecul in cratita in care ai fiert siropul. Pune cratita din nou pe foc si cand da in fiert compozitia, pune de-asupra o farfurie de portelan si mai lasa sa fiarba aproximativ 2 minute. Apoi iei din nou de pe foc cratita si adaugi margarina, ca la glazura si amesteci pana cand se topeste. Acopera cratita putin racorita cu o folie de plastic si lasa sa se raceasca asa cel putin o ora.
  1. 3. Bezeaua: Bate albusurile cu zaharul spuma tare apoi coace-le la cuptor in forma in care ai copt blatul de tort.
  1. 4. Construieste tortul: Amesteca frisca batuta cu crema lemon curd, dar nu foarte mult. Cele doua creme nu trebuie sa se incorporeze complet. Taie blatul in doua si pentru a "taia" din prea dulcele tortului insiropeaza-l cu zeama de lamaie amestecata in putin lichior de whisky. Pune jumatate din crema de frisca, acopera cu bezeaua, adauga restul de crema de frisca si incheie cu cealalta jumatate de blat. Acopera cu ciocolata si frisca. Decoreaza dupa placere.

TIPS-URI

1

Eu am facut trufe de ciocolata pe care le-am modelat in patratele sau bilute care apoi le-am imbracat in pasta de zahar si le-am legat cu rafie colorata, necomestibila. Reteta de trufe de ciocolata am sa v-o dau intr-un post ulterior.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu piscoturi si fructe